ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ПРОЖИВАННЯ ОДНІЄЮ СІМ’ЄЮ ЧОЛОВІКА ТА ЖІНКИ БЕЗ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ

Відповідно до норм сімейного законодавства ознаками союзу двох осіб, як сім’ї є одночасна наявність наступних обставин: 1) спільне проживання; 2) пов’язаність спільним побутом; 3) наявність взаємних прав та обов’язків;4) ведення спільного господарства.

Для встановлення даного факту необхідно звернутись до суду.

При цьому, факт спільного відпочинку сторін, спільна присутність на святах, пересилання відповідачем коштів на рахунок позивачки, самі по собі, без доведення факту ведення спільного господарства, наявності спільного бюджету та взаємних прав і обов’язків, притаманних подружжю, не можуть свідчити про те, що між сторонами склались та мали місце, протягом вказаного періоду часу, усталені відносини, які притаманні подружжю. Верховний Суд зазначив вказані висновки у постанові КЦС ВС від 28 серпня 2019 року № 588/350/15-ц.

Заява фізичної особи про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без укладення шлюбу за відсутності спору про право подається в порядку окремого провадження до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем її проживання.

До заяви про встановлення факту проживання однієї сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу додаються документи і докази того, що між заявником та іншою особою мали місце фактичні шлюбні стосунки. Зокрема це можуть бути:

- докази, що підтверджують наявність факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу (свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, свідоцтво про смерть одного із подружжя, свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік записаний як батько, квитанції, заповіти тощо, з яких вбачається, що подружжя вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися одне про одного);
- докази, що свідчать про спільне ведення господарства (спільна сплата рахунків, оформлення кредитів, докази про спільне придбання майна, квитанції, довідки про спільне проживання та ведення господарства).

Верховний Суд також визначив юрисдикцію спору у справі про встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу для отримання одноразової соцдопомоги у зв’язку зі смертю військовослужбовця. Про це йдеться в постанові КЦС ВС у справі № 290/289/22-ц від 22.03.2023 року. КЦС ВС дійшов висновку, що спір, пов`язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за особою певного соціально-правового статусу щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги сім`ї військовослужбовця, не пов`язаний з будь-якими цивільними правами та обов`язками особи, їх виникненням, існуванням та припиненням. Вказаний спір існує у сфері публічно-правових відносин, а отже, підлягає вирішенню у порядку адміністративного судочинства.



Залишити свій коментар:

* — Обов"язкові для заповнення поля