ОБОВ’ЯЗКОВА РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ КРЕДИТІВ

Законопроектом №9051 внесено зміни до розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану.
На кредити, видані кредитними спілками, або забезпечені іпотекою, або заборгованість щодо стягнення якої є остаточне рішення суду, дія закону не поширюється.
На період воєнного стану і протягом 30 днів після дня його припинення кредиторам та колекторським компаніям забороняється вимагати борги з позичальників.
Крім того, на час воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення передбачено обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для громадян, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи, постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ та не мають простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року.
При цьому, зазначені категорії громадян зможуть скористатися механізмом реструктуризації, за умови відповідності хоча б одному з таких критеріїв:
▪️ державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім’ї;
▫️ споживач є батьком чи матір’ю багатодітної родини, що отримують субсидію на оплату комунальних послуг;
▪️ споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни та нарахований за три місяці перед зверненням середній щомісячний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.
В разі успішної реструктуризації погашати суму заборгованості із сплати загального розміру кредиту, що вважається непогашеною за результатами проведення реструктуризації, споживач буде рівними частинами щомісяця, починаючи з 30 дня після дня проведення реструктуризації, протягом 3 років з дня проведення реструктуризації, а якщо договором про споживчий кредит встановлено більший строк повного погашення загального розміру кредиту — протягом такого строку.
Протягом півроку після завершення воєнного стану споживачі, кредити яких було реструктуризовано, зобов’язані погасити відсотки за кредитом.



Залишити свій коментар:

* — Обов"язкові для заповнення поля