Аліменти з фізичної особи — підприємця на спрощеній системі оподаткування

Аліменти з ФОП на спрощеній системі оподаткування розраховуються виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Порядок стягнення аліментів встановлений ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження».

Статтею 195 СК України визначено, що заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано такий заробіток (дохід) в Україні чи за кордоном. Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою — підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном, за заявою одержувача аліментів державний виконавець, приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору — судом.

У постановах Верховного Суду від 24листопада 2022 р. у справі № 754/12768/20, від 05 серпня 2020 року у справі №464/6206/18 (провадження N 61-18142св19), від 05 серпня 2021 року у справі № 757/35562/18-ц (провадження N 61-19631св20) зазначено, що здійснення розрахунку заборгованості за аліментами платника аліментів, який є фізичною особою — підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, необхідно проводити відповідно до вимог ч.2 ст. 195 СК України, тобто виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості, а не з повного доходу ФОП.